2010. június 20., vasárnap

Komámasszony, hol az olló?



Szintén több gyerekkel lehet ezt játszani. Olyan helyet érdemes kiválasztani, ahol annyi fa van, ahány gyerek. Mivel még kicsik a gyerekek én is játszani szoktam, hogy kicsit segítsek nekik. Felteszem a kérdést:
-Komámasszony, hol az olló? (és tapsolok egyet. A tapsra minden gyereknek új fát kell keresnie, közben én megpróbálok elkapni egy gyereket. Ha sikerül, ő lesz a kérdező.)

Mi a suliban úgy játszottuk, hogy a kédéssel egy fához állóhoz mentünk, ő rámutatott valakire. A kérdezőnek oda kellett mennie és attól kellett ugyanezt megkérdeznie. Közben pedig a játékosok folyamatosan fát cseréltek. A kérdezőnek leleményesen figyelnie kellett és megpróbálnia megkaparintania egy fát. A fa nélkül maradónak kell keresnie tovább azt a bizonyos ollót.

És ennél a játéknál megint eszembe jut, honnan alakulhatott ki. Valami szerencsétlen ember a szomszédain, rokonain keresi az ollóját, de azok csak egymásra mutogatnak, és ha nem figyel oda a háta mögött még ki is cselezik. Még jó, hogy megőrizzük az ilyen hagyományokat :D.

Nincsenek megjegyzések: